Zaključci CESTE 2018

img

Organizacijom 42. međunarodnog stručnog  seminara o prometnoj infrastrukturi i sigurnosti u prometu „CESTE 2018“, na kojem je sudjelovalo više od 300 znanstvenika, stručnjaka i subjekata koji obavljaju poslove planiranja, projektiranja, razvoja, izgradnje i održavanja cesta i cestovnog sustava, te poduzimaju mjera za unaprjeđenje sigurnosti cestovnog prometa kao tercijarne djelatnosti za ostvarenje gospodarskog, ekonomskog, društvenog i kulturološkog razvoja Republike Hrvatske, ponovno je dokazana važnost i poseban značaj održavanja ovog seminara. Odazivom i sudjelovanjem na seminaru tako velikog broja subjekata, prezentacijom radova, tematskim raspravama kao i organizacijom izložbe, dokazano je da se u Republici Hrvatskoj kontinuirano prate i primjenjuju suvremeni tehničko – tehnoloških sustava namijenjenih razvoju cesta i unaprjeđenju sigurnosti cestovnog prometa. Ujedno dokazana je kreativnost kao i razvoj vlastitih inovativnih sustava s kojima je dodatno potvrđena opravdanost i nužnost održavanja seminara.

 

Nakon prezentiranih znanstvenih i stručnih radova, tematskih rasprava u okviru okruglog stola, te kvalitativne rasprave svih sudionika seminara, zaključeno je slijedeće:

 

  1. Radi povećanja sigurnosti cestovnog prometa u Republici Hrvatskoj, a prema ciljevima programa „Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa“ kojeg je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih naroda u mjesecu ožujku 2010. godine, podržava se žurno osnivanje nacionalne agencije za sigurnost cestovnog prometa.

 

  1. U cilju brže i učinkovitije primjene suvremenih sustava uz pomoć kojih se dokazano unaprjeđuju sigurnost cestovnog prometa kao i mogućnost da se inovativna rješenja mogu u testnoj fazi primijeniti na određenom mjestu ili dionici ceste, predlaže se jednostavniji i učinkovitiji postupak izmjene pojedinih zakonskih odredbi, a u skladu s time i odredbi provedbenih propisa koje predlaže Vlada, a proglašava Hrvatski sabor. Tim povodom predlaže se da u radne odbore koji predlažu izmjene i dopune Zakona povezanih uz ceste, cestovni promet i sigurnost cestovnog prometa, budu uključeni i dokazani znanstvenici i stručnjaci koji neposredno obavljaju poslove iz cestovnog prometa.

 

  1. Podržan je prijedlog da se u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa financijski podrže znanstveni programi i projekti koji dokazano mogu djelovati na svijest svih sudionika u prometu i na povećanje razine prometne kulture kao važnog dijela znanja, vjere, umjetnosti, morala, zakona i običaja zajednice ili društva Republike Hrvatske.

 

  1. Naglašena je potreba i obaveza daljnjeg praćenja, predlaganja i implementiranja svih sustava koji mogu doprinijeti boljoj organizaciji, eksploataciji cesta, te angažiraniji, sustavniji i kontinuirani pristup u planiranju i provedbi mjera za povećanje sigurnosti cestovnog prometa od strane svih subjekata.

 

Na kraju rasprave posebno je apostrofiran značaj ovogodišnjeg visokog pokroviteljstva predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Trogodišnje uzastopno visoko pokroviteljstvo predsjednice Republika Hrvatske, ne samo da potiče već i obvezuje sve sudionike seminara i ostale subjekte na još ustrajniji i angažiraniji rad na ostvarenju mjera i ciljeva koji proizlaze iz zaključaka sa ovog skupa.

 

Predsjednica organizacijskog odbora

Andreja Pipić Feistritzer